Registrera företag när ni blir två eller fler

registrera företagAtt registrera företag är obligatoriskt för alla sorters företagsformer, utom enskild firma. Detta innebär alltså att man ska registrera företag så fort man blir fler än en ägare, om man inte räknar med aktiebolag, där man kan vara själv men måste registrera ändå.

När man ska registrera företag, gör man det för att bland annat skydda företagsnamnet samt få ett organisationsnummer. Det görs även för att företaget är en juridisk person. När man ska registrera företag ska man veta att det även blir något man kan styrka med om man ska öppna bankkonto i företagets namn eller liknande.

Att registrera företag innebär helt enkelt att man visar på vem som äger företaget, och att det finns. Man får ett organisationsnummer och gör företaget till en juridisk person, som innebär att man inte personligen behöver vara part i måltvister rörande företaget, eller står för företagets ekonomi. Detta beror också delvis på vilken företagsform man valt.

Registrera företag är obligatoriskt för att Bolagsverket och Skatteverket ska kunna veta vilka företag som finns, kunna utdela rätt skatt och liknande. Det gäller bland annat F-skattesedel, moms och liknande. Även om man ska ha anställda.